cropped flow werkleven 1.png
“Amor fati”

Houd van je lot en omarm je geschiedenis.

In een (familie)opstelling, ook wel systemisch werken genoemd, brengt een deelnemer een vraagstuk in waar hij of zij helderheid over wil krijgen. Voor de hoofdrolspelers in dat vraagstuk, vaak familieleden van degene die het vraagstuk inbrengt, worden andere deelnemers uitgekozen als ‘representant. Bij één op één sessies wordt gebruikt gemaakt van onder andere poppetjes. De vragende deelnemer geeft hen een plaats in het vertrek ten opzichte van de andere deelnemers/poppetjes, deels geholpen door de coach.

 

Het verkrijgen van inzichten

Er ontstaan zo inzichten dat achterliggende aspecten van het vraagstuk laat zien ten opzichte van elkaar en de situatie. Er komen verstrikkingen aan het licht (soms in eerdere generaties) die hebben geleid tot stagnatie in het huidige leven van de deelnemer. Vaak zijn die verstrikkingen onverwerkte gevoelens als gevolg van nare gebeurtenissen, zoals het jong overlijden van een ouder of een kind, oorlogservaring en scheiding van ouders. Die onverwerkte gevoelens kunnen later geboren kinderen onbewust en onbedoeld belasten, waardoor zij uit balans zijn. Aan de hand van eenvoudige instructies van de coach brengen de representanten beweging in de situatie en kan er rust komen tussen de personen die de representanten vertegenwoordigen. De effecten van de sessie zijn soms op korte, maar vaak op lange termijn merkbaar.

 

Organisatieopstelling

Deze methode pas ik ook toe in organisaties en voor ZZP-ers. Dit worden organisatieopstellingen genoemd. Dit wordt bijvoorbeeld gebruikt om te onderzoeken waarom er stagnaties zijn in de ontwikkeling van een (re)organisatie. Of waarom bepaalde conflicten telkens terugkeren. Ook kan er onderzocht worden of een merknaam aan zal slaan. Voor informatie kun je altijd contact met me opnemen.

Ik zorg voor wat lekkers, zorg jij voor de thee?

Met liefdevolle groet,