1. Vergoeding Aanvullende zorg en Alternatieve geneeswijzen vergoeding: de mogelijkheden op een rij

Ben jij cliënt van een VIV-therapeut? Dan wil je uiteraard graag weten of de behandeling vergoed wordt vanuit jouw aanvullende verzekering. We zetten de verschillende opties voor je op een rij.

Vergoedingen 2020

In algemene zin blijven alle verzekeraars alternatieve zorg verzekeren via de aanvullende verzekering. Het is niet zo dat alle verzekeraars alle therapieën vergoeden. Er bestaan zo’n 6000 verschillende therapieën. Daar zitten per verzekeraar en per verzekering verschillen in. Het is ook niet zo dat iedere aanvullende verzekering dekking geeft voor alternatieve zorg. Soms dien je een duurdere aanvullende verzekering te nemen om alternatief gedekt te krijgen. De therapeut kan een indicatie geven over de vergoedingen, maar staat nooit garant voor de daadwerkelijke vergoedingen.

Overzicht 2020

Voor alle labels die verbonden zijn aan Achmea geldt dat de therapeut daar uitsluitend gebruik kan maken van de aan ons toegewezen prestatiecodes. Bij:

VGZ dien je in de zorgwijzer vermeld te staan (geregistreerd bij RBCZ) en declareer je onder natuurgeneeswijzen.
CZ wordt natuurgeneeskunde expliciet gespecificeerd.
Menzis worden de therapieën niet nader benoemd. Declareren onder natuurgeneeskunde lijkt dan de aangewezen manier. Dit geldt eveneens voor Salland en ONVZ.
DSW en Zorg en Zekerheid vergoeden uitsluitend natuurgeneeskunde indien die uitgevoerd wordt door een BIG geregistreerd arts.
Ditzo (ASR) biedt geen vergoedingen voor alternatieve en/of aanvullende zorg.
Nationale Nederlanden vergoedt de behandelingen van bij VIV aangesloten therapeuten.

Bovenstaande geldt enkel en alleen voor door zorgverzekeraars erkende beroepsverenigingen. De VIV wordt door de verzekeringen die vergoeden erkend.

Al deze informatie is openbaar beschikbaar. Lees hieronder verder voor uitgebreidere informatie.

Toelichting vergoedingen zorgverzekeraars

Per 1 januari 2017 komen enkel therapeuten die in het bezit zijn van een MBK/ PsBK-opleiding of daarvoor vrijstelling hebben in aanmerking voor vergoedingen door zorgverzekeraars.

Een aantal verzekeraars vergoeden geen of nagenoeg geen “alternatieve” zorg. En andere verzekeraars vergoeden alleen als de therapeut is opgenomen in een register zoals RBCZ of KAB. (Zoals bijvoorbeeld VGZ en De Friesland). Het is daarom belangrijk om voor de actuele stand van zaken m.b.t. vergoedingen te kijken naar de voorwaarden van de betreffende verzekeraar. Zie onderstaande linkjes van de diverse verzekeraars.

Er zijn 3 verschillende mogelijkheden voor een vergoeding van alternatieve geneeswijzen bij zorgverzekeraars:

  1. Jouw behandeling komt niet in aanmerking voor een vergoeding.
  2. Je krijgt alleen een vergoeding als jouw therapeut voldoet aan de opleidingseisen van jouw zorgverzekeraar.
  3. Jouw behandeling krijgt een vergoeding vergoeding als jouw therapeut Registratie Beroepsbeoefenaren Complementaire Zorg (RBCZ) heeft en op basis daarvan in de zorggids vermeld staat.

De mogelijkheden uitgelegd:

Geen vergoeding

Je ontvangt professionele en deskundige therapie en/of coaching die je volledig zelf moet betalen. Je krijgt een factuur/nota van je behandelaar.

Tegemoetkoming werkgever of aftrekpost belastingdienst

Overleg met je werkgever of er een vergoeding mogelijk is.

Check bij de belastingdienst welke zorgkosten voor jou mogelijk aftrekbaar zijn.

Vergoeding bij de juiste opleidingseisen

Zorgverzekeraars vergoeden alleen VIV-leden die náást hun beroepsopleiding beschikken over een diploma Medische Basiskennis/Psychosociale Basiskennis (MBK/PSBK):

De 4 grootste zorgverzekeraars in Nederland zijn de groepen: Achmea, VGZ, CZ en Menzis. Hieronder vind je waar de groepen uit bestaan en welke vergoedingen zij hanteren.

CZ groep:
CZ, CZ Direct, Delta Lloyd, Ohra.

Coöperatie Menzis:
Menzis, Anderzorg, Hema en PMA

Anderzorg vergoedt geen alternatieve behandelingen

Achmea groep: 
ZilverenKruis, FBTO, Interpolis, AvéroAchmea, ProLife Zorgverzekeringen, DeFriesland en OZF Zorgverzekeraar.

ZilverenKruis vergoedingenoverzicht 2020
FBTO, Interpolis, AvéroAchmea, ProLife Zorgverzekeringen, DeFriesland en OZF Zorgverzekeraar.

Coöperatie VGZ (therapeut moet RBCZ en VGZ-Zorggids geregistreerd zijn): 
VGZ, Bewuzt, Promovendum, NationalAcademic, Besured, IZZ, Univé, ZEKUR en UMC.

Kijk hier voor het totaaloverzicht van zorgverzekeraars in Nederland

Vergoeding bij RBCZ

De volgende zorgverzekeraars vergoeden uitsluitend therapeuten die geregistreerd zijn bij RBCZ:

Coöperatie VGZ (therapeut moet RBCZ en VGZ-Zorggids geregistreerd te zijn): 
VGZ,  Bewuzt, Promovendum, NationalAcademic, Besured, IZZ, Univé, ZEKUR en UMC.

VIV-therapeuten houden zich bezig met integrale zorg, waaronder natuurlijke geneeswijzen. De zorgwijzer en independer vertellen per zorgverzekeraar welke zorg je precies vergoed krijgt.

De factuureisen

Als je wilt dat jouw behandeling alternatieve geneeswijzen vergoed wordt, is het belangrijk dat de juiste gegevens op de factuur staan. Op de speciale pagina over zorgverzekeraars vind je terug wat er precies op de factuur/nota van jouw behandelaar moet staan, zoals prestatiecode(s). Zorg ervoor dat bij facturen aan CZ óók je behandelwijze bij je prestatiecode vermeld staat.

Voor vergelijkingen kun je gebruik maken van de overzichten ‘Alternatieve geneeswijzen van Zorgwijzer’ en ‘Vergoedingen alternatieve geneeswijzen’

Voor vergelijkingen kun je gebruik maken van de overzichten ‘Alternatieve geneeswijzen van Zorgwijzer’ en ‘Vergoedingen alternatieve geneeswijzen’

Disclaimer

Omdat iedere zorgverzekeraar zijn eigen voorwaarden hanteert, kun je bij de zorgverzekeraar navragen of de factuur/nota van je behandeling vergoed wordt. Check daarvoor het vergoedingenoverzicht van jouw zorgverzekeraar en het overzicht waarop erkende beroepsverenigingen en/of therapeuten vermeld staan. Uiteraard ligt de vergoeding en de hoogte van de vergoeding aan jouw afgesloten aanvullende verzekering.