Herken je dit?

Laat me raden: Stress, irritatie, tijdsdruk, ontevredenheid, faalangst, niet los kunnen laten, niet kunnen delegeren, ellenlange to-do-lijstjes, overvolle agenda’s en ga zo verder. En dat neem je allemaal mee van je werk naar huis en vice versa. Hoe leuk ben je dan voor jezelf en je omgeving?

 

Myra Fotografie

Je hebt niet overal grip op

Vanuit je perfectionisme belemmer je jezelf meer dan je had kunnen bedenken. Je schuift je dromen vooruit, het geluksgevoel wanneer je iets voor elkaar hebt gekregen, is zeldzaam geworden en genieten van wat je doet is al helemaal moeilijk voor te stellen.

Hoeveel successen heb jij gehad?

Stel jezelf eens de vraag: Wat was jouw grootste succes het afgelopen jaar? De kans is groot dat je hierover na moet denken. En de kans is er dan ook nog dat je nergens op kunt komen.
Als ik jou vraag wat er het afgelopen jaar allemaal is misgegaan, dan kun je vermoedelijk zonder na te denken zo vijf dingen opnoemen.

Bla, bla,bla

En dat is niet zo raar. Als perfectionist kun je het namelijk nooit goed doen. Het stemmetje in je hoofd zal je altijd wijzen op datgene wat nog beter kan. Hoe vermoeiend en onbevredigend is dat? Constant die lat hoger leggen en er nooit onderdoor durven lopen. Want ja, wat zullen anderen dan wel niet zeggen? Je loopt de kantjes eraf of “zie je wel, ik had het toch gezegd?”.
Zo grappig dat je dit in je hoofd allemaal al hebt bedacht zonder dat ooit iemand dit daadwerkelijk aan je heeft uitgesproken.

Ruimte om te groeien

En daar zit het eerste probleem. Dat stemmetje in ons hoofd. Dat stemmetje dat constant de boventoon voert en altijd gelijk wil hebben. Dat stemmetje wat ons gek kan drijven ons naar een burn out toe duwt en dat soms ook doet. En dat stemmetje geven we alle vrijheid om te regeren. Zoals ik al vaker zeg: dat wat je aandacht geeft dat groeit. In dit geval dus ook dat stemmetje.

Tijd voor verandering!

De eerste stap die je kunt zetten om jezelf uit deze vicieuze cirkel te halen is aandacht geven aan dat andere stemmetje in je hoofd waar je weinig aandacht voor hebt. Het stemmetje dat af en toe rust wil, successen wil vieren, niet altijd de hoofdprijs wil hebben en complimenten kan accepteren zonder ja maar…. te denken. Dat stemmetje kun je laten groeien door jezelf aan te leren jezelf iedere dag minimaal 5 complimenten te geven. Hoe klein die in jouw ogen ook zijn. Denk hierbij aan:

  • Dat je nee hebt gezegd tegen een ander en daardoor ja tegen jezelf
  • Dat je even bewust bent gaan zitten en op je ademhaling bent gaan letten
  • Dat je tijd hebt gemaakt om even rustig met je kinderen of man te gaan zitten
  • Dat je een uur vrij gepland hebt om te sporten
  • Omdat je er leuk uitziet
  • Omdat je jezelf verwend hebt met een bosje bloemen

Welk compliment heeft iemand anders voor jou?

Nog mooier is als je deze complimenten in een klein boekje opschrijft. En als je nog een stapje verder kunt gaan, vraag dan iedere dag aan een willekeurig persoon wat voor compliment hij of zij jou zou kunnen geven. Ik weet uit ervaring dat dit heel spannend is, maar het levert je zoveel op!

Ik wil je in ieder geval complimenteren met het feit dat je ondanks je drukke leven, tijd hebt genomen om dit blog te lezen.

Dank je wel daarvoor!

Wil je meer tips of hulp om je perfectionisme om te zetten in je kracht in plaats van in je valkuil? Maak dan gebruik van een gratis inspiratiesessie 

Een gratis inspiratiesessie

Ken je andere mensen die last hebben van perfectionisme en wel wat tips kunnen gebruiken?

Dan wil je vragen om dit artikel te delen zodat meer mensen kunnen profiteren van mijn tips en aanbod voor een gratis coachsessie.

Facebook
LinkedIn
Pinterest