vergaderingen,effectiefleiderschap,nietsdoen,coaching

Het geheim van effectief leiderschap

De kracht van het nietsdoen

We hebben allemaal wel eens vergaderingen meegemaakt waarbij onderhuidse spanningen en frustraties de boel ontwrichten. Dagen vol hectiek en stress kunnen ervoor zorgen dat we vermoeid en geïrriteerd raken, waardoor het leiden van een vergadering een extra verplichting lijkt. Maar wat als ik je vertel dat er een manier is om de controle te behouden, zelfs te midden van chaos? In het boek “De weg” van Michael Puett wordt de oude Chinese filosofie van Laozi verkend, die stelt dat ware macht schuilt in het niet-handelen, in het schijnbaar niet bewegen terwijl je in werkelijkheid oppermachtig bent. In dit blogartikel zullen we ontdekken hoe deze filosofie toegepast kan worden op leiderschapssituaties, met name tijdens vergaderingen, om tot een vreedzame en productieve consensus te komen. 

De kracht van innerlijke rust

Stel je voor dat je een drukke dag achter de rug hebt, waarbij je nauwelijks tijd hebt gehad om te eten of te rusten. Je hebt een vergadering die je moet leiden, maar je voelt je opgejaagd en geïrriteerd. Voordat je de vergaderzaal betreedt, neem je een moment voor jezelf. Adem diep in en vind je innerlijke kalmte. Laat de spanning en woede die je voelt los. Pas wanneer je innerlijke stilte ervaart, betreed je de vergaderzaal. Op dat moment word je je bewust van de sfeer en de complexe gevoelens van de aanwezigen. Je hebt zonder een woord te zeggen, met slechts een blik, al een beeld gekregen van de mensen om je heen. 

Leiden zonder woorden

Wanneer je gaat zitten, straal je kalmte uit. In plaats van met luide stem je standpunten kenbaar te maken, moedig je reacties aan bij de groep. Je brengt kwesties ter sprake, komt met argumenten en creëert een atmosfeer waarin iedereen geleid wordt naar de richting die jij voor ogen hebt. Terwijl de deelnemers hun mening geven, reageer je rustig, geïnteresseerd en hartelijk. Hierdoor ontstaan nieuwe ideeën en beginnen de aanwezigen elkaar beter te begrijpen. Door non-verbale communicatie zoals glimlachen, fronsen of knikken, laat je zien of je instemming of afkeuring hebt. Hoewel je de leiding hebt, beseffen je collega’s niet hoe sterk jij de vergadering stuurt. 

De kracht van consensus

Langzaam maar zeker bereiken jullie een consensus en ontstaat er een reeks plannen. Na afloop denken de deelnemers dat het een fantastische vergadering was, alsof alles vanzelf verliep. Maar in werkelijkheid was het jouw aanpak, gebaseerd op het principe van het nietsdoen, die de vergadering in goede banen heeft geleid. 

meeting

Conclusie

Leiderschap draait niet altijd om actie en dominantie. Soms is de grootste kracht te vinden in het niet-handelen, in het vinden van innerlijke rust en het subtiel sturen van anderen naar een gezamenlijke consensus. Het boek “De weg” herinnert ons aan deze tijdloze wijsheid van Laozi, die nog steeds relevant is in moderne leiderschapscontexten. Dus de volgende keer dat je een vergadering moet leiden, probeer dan eens het principe van het nietsdoen toe te passen en ervaar de verbazingwekkende resultaten die het kan opleveren. 

Meer tips om je teamresultaten te optimaliseren?

Laten we dan contact hebben

Facebook
LinkedIn
Pinterest