De impact van je focus

Een paar weken geleden kwam Sarah bij me voor een assertiviteitstraining. Ik kende haar al, een tijdje terug was ze werkloos en volgde ze een loopbaantraject bij me.

Onzekerheid bij nieuwe keuze

Tijdens het loopbaantraject kwam ze erachter dat ze niet meer voor de overheid wilde werken. Maar toen ze op andere passende functies ging solliciteren, merkte ze dat ze steeds onzekerder werd. Ze klapte letterlijk dicht.

Ze bleef echter braaf door solliciteren want aan haar motivatie lag het niet.

Toen ik haar voorafgaand aan de eerste sessie van de assertiviteitstraining vroeg om een brief aan zichzelf te schrijven, waarin ze aangaf waar ze stond en waar ze behoefte aan heeft, schreef ze onderaan de volgende zin:

‘Hang je nog zo aan je werk, is werk het belangrijkste? Waar ligt je kracht, je inspiratie, je motivatie?’

Visueel maken

Ik vond dit een zeer interessante vraag en vroeg haar of ze zichzelf eens op een wit papier wilde tekenen. Vervolgens vroeg ik haar om haar werk een plek op het papier te geven, gevolgd door haar motivatie. Toen ze dat had gedaan, zei ze direct dat ze geen energie had. Waarop ik vroeg om haar energie te tekenen.

De tekening zag er als volgt uit:

Inzichten

Op de vraag of ze vanuit haar positie op de tekening haar werk, kracht en energie kon zien, was het antwoord heel hard ‘NEE’. En dat bleek ook wel uit de tekening, haar focus lag voornamelijk op de motivatie. Toen ik haar vroeg of de motivatie uit haarzelf kwam of vanuit een verplichting, een moeten, zei ze: ‘Ik ben opgevoed om de dingen te doen die gedaan moeten worden.’
En dat was zichtbaar: de getekende motivatie was geen motivatie, sterker nog, ze was totaal niet gemotiveerd. De motivatie vertolkte verplichtingen en verantwoordelijkheidsgevoel; normen en waarden die ze had meegekregen uit haar verleden.

Veranderingen aanbrengen

We zijn daar wat dieper op ingegaan en daarna heb ik haar gevraagd om op een nieuw vel de energie een andere plek te geven. Ze tekende hem tussen zichzelf en de motivatie in en ze straalde.
‘Zo, wauw, dat geeft een heel ander gevoel van binnen! Alsof ik meer lucht krijg.’ Op de tekening kregen de kracht en motivatie ook direct een andere plek. (Zie tekening)

Visualisatie is zo’n krachtig middel om dingen helder te krijgen!
Door zaken waar je tegenaan loopt visueel te maken, kun je direct ervaren wat er gebeurt als je iets in het “speelveld” aanpast. Dat zie je niet alleen, je kunt het ook ervaren, je voelt het direct in je lijf.

Nieuwe focus

Doordat Sarah nu de focus op haar energie kon leggen en tijdens de sessies leerde hoe ze het ‘moeten’ los kon laten, kwam ze in haar kracht. Ze raakte weer gemotiveerd en geïnspireerd om uit te kijken naar een leuke werkplek. En nu ze in haar kracht stond, nam haar onzekerheid zienderogen af.
Ze is nu weer vol energie en enthousiasme op zoek naar een leuke baan.

Wil jij ook inzichten in datgene waarin je vastloopt?

De methodiek die ik bij Sarah heb gebruikt is een opstelling. Een opstelling kun je voor heel veel vragen inzetten. Wil je hier meer over weten? Neem dan vrijblijvend contact met me op. Ik vertel je graag de mogelijkheden.

Een mail sturen voor een inspirerend gesprek
Facebook
LinkedIn
Pinterest